Förstå kroppens signaler och slipp förkylningen!


Hälsa, Kinesisk Medicin, Kropp i balans, Okategoriserade / söndag, augusti 6th, 2017

Hej alla fina bloggläsare,

Det är så inspirerande att vi har så många som är intresserade av det vi skriver på bloggen och som är intresserade av vår hälsobomb BOKEN.

Det är underbart att man med kunskap och förståelse för hur kroppen fungerar enligt den kinesiska medicinen faktiskt kan påverka hur man mår både kroppsligt och själsligt, något vi verkligen brinner för att dela med oss av. I dag blir det ett inlägg om kroppens försvar Wei Qi, hoppas att ni gillar det.

 

 

Enligt traditonell kinesisk medicin så blir vi sjuka när ytan är för svag så att den släpper in en patogen (något som gör oss sjuka, tex ett virus)

Om patogenen är starkare än oss så tar den sig in i vår kropp och vi blir sjuka.

På vilket sätt försöker kroppen att tala om för dig att den är under attack och en förkylning eller influensa är på väg?

1. Trött du blir så himla trött !!!

Du blir trött för att kroppen har fullt upp med att bekämpa en fiende som försöker att ta sig in. Att vila då, är det magiska. Det tar kraft att hålla inkräktaren ute.

2. Känner dig frusen och ruggig !!!

Drick te på färsk ingefära, citron och honung, klä på dig varmt så att du blir varm och tom svettas lite det är perfekt, du ”öppnar ytan” och patogenen trycks ut ur kroppen.

När vi är barn så har vi massor med Yang i kroppen, det gör att när vi då utsätts för en patogen som tar sig in i vår kropp får vi ofta hög feber snabbt. Febern tar död på patogenen och vi blir ”friska” lika fort som vi blev sjuka.

När vi blir äldre och har levt ett liv som har förbrukat både Qi och Yang för att vi inte har haft tid eller kunskap att lyssna på kroppens behov, så  finns inte det starka försvaret längre.

Det som händer då är att vi kan gå i flera veckor och känna oss halvkrassliga. Vi blir bättre och sämre om vartannat. Kroppen klarar inte av att ”putta ut” patogenen. Den är inte stark nog att göra sig av med inkräktaren, man kan säga att kroppen och patogenen utkämpar ett krig, ibland känner vi oss piggare och sen blir vi sämre igen och det kan röra sig om timmar och är väldigt förvirrande.

 

Det kan bli så illa att patogenen blir kvar inne i kroppen och skapar en massa problem som vi västerländskt inte förstår oss på. Vi känner oss sjuka och har ingen ork, men vi har ingen feber och går vi till doktorn så får vi ingen hjälp för det syns inget på prover eller termometer.

Det är lätt att tro att vi har ett starkt immunförsvar för att vi inte blir sjuka på ”riktigt”. Egentligen så går vi i flera veckor eller månader i värsta fall mycket längre och drar på något och känner oss halvdana på grund av att kroppen inte är stark nog att kasta ut det som skapar oreda.

 

Har vi en kropp med ett riktigt starkt immunförvar (Wei Qi) så finns det inget som tar sig in i vår kropp. Dyker en inkräktare upp så klarar Wei Qi av att förvara oss, vi har skyddat vårt inre kungarike.

Det är ibland klokare att stryka ett streck i almanackan och vila en dag, för att hjälpa kroppens försvar än att tänka sen och bli sjuk i flera veckor.

 

 

 

6 Replies to “Förstå kroppens signaler och slipp förkylningen!”

 1. Underbart att detta sprids. Var och en har en skyldighet att må så bra som möjligt. För sin egen skull. Det går åt så mycket energi att må dåligt så det är bra att man får kunskap hur man kan göra för att förändra. Tacksam/Bitte

  1. Tack för din kommentar Bitte, blir glad över att du gillar det vi sprider om den kinesiska medicinen och dess enkla friskvårds redskap som har fungerat i tusentals år <3
   Vi i väst är inte vana att tänka friskvård, och att vi faktiskt kan påverka vårt mående varken när det gäller kropp eller själ.
   Kram från Hermansdal
   Tina & Annelie

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.