Kinesmedicinsk örtskola, del 1: Rölleka


Hälsa, Kinesisk Medicin, Kropp i balans, Läkeväxter / söndag, augusti 27th, 2017

Hej fina bloggläsare,

Idag börjar vi vår nya ”serie” där vi tittar på hur vi kan använda våra nordiska medicinalväxter ur ett kinesmedicinskt perspektiv. Inom den kinesiska medicinen tittar man på olika egenskaper som växten har för att se vid vilka symptom och obalanser man kan använda den. Man tittar till exempel på vilken smak den har då det säger något om den typ av qi som växten innehåller, vilka meridianer och element som den kan påverka samt andra egenskaper som är viktiga att veta. Ofta benämner man växtens förmåga att eliminera eller balansera olika klimatfaktorer. Inom den kinesiska medicinen vet man att allt som finns i naturen även finns i våra kroppar.

Vind är ett exempel på en klimatfaktor som alltid finns med när vi blir sjuka av till exempel ett virus. Det är alltid vinden som tar med sig ”viruset” in i kroppen och oftast i kombination med kyla eller hetta.

Första läkeväxten i vår serie är Rölleka, en fantastisk växt som både är lättillgänglig och finns gott om. 

Rölleka har sedan urminnes tider använts som läkeväxt inom örtmedicinen. Den är en fantastisk läkeväxt och är lika användbar idag som för flera hundra år sedan.

Inom den Kinesiska Medicinen sägs det i ”Förändringarnas bok”, att stjälkar av Rölleka användes för att läsa av kroppens energiflöde. Genom att man släppte ett visst antal stjälkar, kunde man utifrån hur de föll, se kroppens energiflöde.

Det latinska namnet Millefolium betyder tusen blad. Bladen är mörkt gröna och blommorna är vita eller ljust rosa. Blommor som är vita och vars gula ståndare sticker ut är de bästa blommorna. Plocka aldrig blommor som skiftar i brunt, de har tappat sin effekt. Man kan använda hela växten, men blommorna är mest effektiva. Plocka helst i solsken då den läkande kraften är som starkast.

Röllekan växer i diken, på ängar, i gräsmattan och på grusfält. Den kräver sol och genomsläpplig mark.

Röllekan inom den kinesiska medicinen:

 • Dess smak och qi är: bitter, kryddig och något sval.
 • Meridianer som den påverkar är: lever, lunga och urinblåsa.
 • Element som den påverkar är: trä, metall och vatten.
 • Den är en utmärk växt att använda vid invasion av vind och hetta, exempel på detta är: virusinfektion som ger feber, huvudvärk, halsont, hosta och törst. 
 • Dess förmåga att eliminera vind och hetta gör den även utmärkt att använda vid: hosta med gult eller grönt slem.
 • Röllekans bittra smak och svala temperatur ger den en sammandragande och svalkande effekt. Den är därmed mycket effektiv att använda vid blödningar som orsakas av för mycket hetta i blodet, till exempel: överdriven menstruationsblödning, blödningar i andningsvägarna och mage/tarm. 
 • Röllekans kryddiga smak ger dess qi en förmåga att cirkulera blod, vilket är till stor hjälp vid exempelvis: kraftig mestruationssmärta och åderbråck.
 • Dess egenskaper gör den mycket effektiv vid symptom som: huvudvärk, röda ögon, irritation och högt blodtryck.
 • Då den påverkar vatten-elementet och urinblåsans meridian, är den effektiv att använda för att eliminera den typ av hetta som vi finner vid exempelvis: urinvägsinfektion och blåskatarr.
 • Genom att göra en salva eller omslag av växten kan den användas vid: röda, kliande eksem och utslag. 

Dess läkande egenskaper och användningsområden som nordisk medicinalväxt:

Låt oss nu titta på några exempel om hur man beskriver röllekan som medicinalväxt i vår nordiska örtmedicin. För att hjälpa er förstå skillnaden på hur man ser på växten ur ett kinesmedicinskt perspektiv, så har vi gjort en liten kommentar och förklaring med rosa kursiv text efter varje punkt.

 • Röllekan är en bra kramplösare och anses kunna lösa alla sorters kramp. Man kan använda antingen olja eller salva gjord på rölleka, att smörja på stället där krampen är. Kramp i benen, mensvärk, restless legs, migrän och åderbråck är några av de saker man kan använda salva/olja gjord på rölleka till. Kinesiskt sett så är det växtens förmåga att cirkulera blod som ger den dess förmåga till detta. Om till exempel krampen beror på kyla så kommer du inte att uppleva någon större förbättring av rölleka.

Övrig information som finns att finna om Rölleka:

 • Det sägs att krigaren Achilles använde rölleka till att behandla sina sårade krigare. Om krigarens namn har varit med och påverkat örtens latinska namn, vet jag dock inte.
 • Rölleka höjer immunförsvaret och har samma funktion som Echinacea, men med något mildare effekt. Den ökar de vita blodkropparnas rörlighet och anfallslust. Röllekans eteriska oljor hjälper till att ta död på virus och skadliga bakterier. Ett hett te på rölleka kan vara till hjälp vid feber, då det hjälper till att svettas ut febern.
 •  Barn som inte kan hålla torrt eller kissar i sängen kan också bli hjälpta av te på rölleka.
 • Roten av rölleka sägs vara nästan oslagbar vid tandvärk. Tugga en stund på roten och se till att den är på stället som gör ont. Låt roten vara i munnen tills tandvärken går över.
 • Röllekan verkar läkande på benmärgen genom att stimulera blodbildningen. Den sägs hjälpa vid benmärgslidande där alla andra försök misslyckats, till och med vid benröta.
 • Det sägs att fästingar ogillar lukten av rölleka och genom att använda en salva/olja på utdrag av rölleka kan man slippa dessa små blodsugande kryp.

I gamla örtböcker betecknas röllekan som ”bot för alla skador”.

Därför användes örten ofta vid de mest hopplösa fall.

Där ansåg man att dess starkt blodrenande kraft kan avlägsna

sjukdomar som sedan år tillbaka nästlats sig in i kroppen.

Fler verktyg, tips, kunskap och information om hur du kan hjälpa dig själv hittar du här i bloggen och i vår bok Nyckeln till Hälsa.

Varma Vårkramar från Hermansdal

Tina 

Vill du lära dig mer och förstå din kropp och själ , samt få en bättre hälsa?

FÖRSTA UPPLAGAN SÅLDE SLUT PÅ TVÅ MÅNADER NU ÄR ANDRA UPPLAGAN AV VÅR BOK NYCKELN TILL HÄLSA ÄR HÄR 🙂 Nyfiken du också ? Läs gärna recensionerna i vår webbshop.

Är du intresserad av hälsa och vill förstå din kropp och själ ? Vi förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk, vital och må känslomässigt bra.

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kropp och själ så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://www.hermansdal.com/webbshop

Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

Här kan du inspireras av våra tidigare blogginlägg om hälsa och den kinesiska medicinen

Här kan du lyssna på våra PODDINSPELNINGAR

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂

Hermansdalsbloggen

9 Replies to “Kinesmedicinsk örtskola, del 1: Rölleka”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.