Kinesmedicinsk örtskola, del 2; Timjan


Hälsa, Kinesisk Medicin, Kropp i balans, Läkeväxter / söndag, september 17th, 2017

Hej fina bloggläsare,

Idag kommer andra delen i vår nya ”serie”, där vi tittar på hur vi kan använda våra nordiska medicinalväxter ur ett kinesmedicinskt perspektiv. Inom den kinesiska medicinen tittar man på olika egenskaper som växten har för att se vid vilka symptom och obalanser man kan använda den. Man tittar till exempel på vilken smak den har då det säger något om den typ av qi som växten innehåller, vilka meridianer och element som den kan påverka samt andra egenskaper som är viktiga att veta. Ofta benämner man växtens förmåga att eliminera eller balansera olika klimatfaktorer. Inom den kinesiska medicinen vet man att allt som finns i naturen även finns i våra kroppar.

Vind är ett exempel på en klimatfaktor som alltid finns med när vi blir sjuka av till exempel ett virus. Det är alltid vinden som tar med sig ”viruset” in i kroppen och oftast i kombination med kyla eller hetta.

Andra läkeväxten i vår serie är en krydda som är enkel att få tag i och som många av oss redan har hemma, TIMJAN.

Timjan är en krydda som använts som läkeväxt i flera århundraden, både i vår nordiska örtmedicin och i den kinesiska medicinen. Det är en läkeväxt som är mycket användbar i förkylningstider med halsont och hosta.

Timjan som läkeväxt inom den kinesiska örtmedicinen:

 • Dess smak och qi är: kryddig, något bitter och något sval.
 • Meridianer som den påverkar är: lunga, lever och mage.
 • Element som den påverkar är: metall, trä och jord.
 • Den är en utmärk växt att använda vid invasion av vind och hetta samtidigt som det hjälper halsen, exempel på detta är: virusinfektion med; röd, svullen och öm/ond hals, och kan finnas med tillsammans med feber, hosta och huvudvärk 
 • Dess förmåga att eliminera vind och hetta gör den även utmärkt att använda vid: täppt näsa med tjockt, gult snor.
 • Dess kryddiga smak och svala temperatur gör den mycket effektiv till att driva ut vind och eliminera hetta. Den påverkar metall-elementet dit lungan hör, och näsan i sin tur hör till lungan. Näsan räknas som lungans öppning, vilken är mycket i vårt försvar mot utifrån kommande patogener som vi i väst beskriver som virus och bakterier. En stark lunga är därför av största vikt för att stå emot bland annat virusinfektioner. Timjan är därför mycket effektiv i sin behandling av virusinfektioner som ”sätter” sig i näsan och ger besvär som täppt näsa, svullna bihålor och gult snor.
 • Dess starka koppling till lungan, gör den mycket effektiv att använda vid hosta och den har mycket god effekt på skrällande hosta och kikhosta.
 • Dess förmåga att ta bort vind och hetta, gör den mycket effektiv att använda utvärtes vid svullna och värkande leder. Använd timjan-olja och smörj de värkande leder är gör ett omslag om möjligt. Smälter man ner bivax och blandar oljan med får du en mer lätthanterlig salva att använda.
 • Då den även påverkar jord-elementet och magen, är den känd för sina goda effekter vid kolik hos barn.

Tips på hur du kan använda Timjan:

 • Gör en infusion på torkad timjan eller använd en tinktur och blanda sedan med pressad ekologisk citron och himalaysalt. Gurgla flera gånger per dag vid halsont.
 • Gör en infusion med torkad timjan och drick två-tre koppar per dag vid hosta och/eller förkylning med tjockt gult snor.

Fler verktyg, tips, kunskap och information om hur du kan hjälpa dig själv

hittar du här i bloggen och i vår bok Nyckeln till Hälsa.

Varma Vårkramar från Hermansdal

Tina 

Vill du lära dig mer och förstå din kropp och själ , samt få en bättre hälsa?

FÖRSTA UPPLAGAN SÅLDE SLUT PÅ TVÅ MÅNADER NU ÄR ANDRA UPPLAGAN AV VÅR BOK NYCKELN TILL HÄLSA ÄR HÄR 🙂 Nyfiken du också ? Läs gärna recensionerna i vår webbshop.

Är du intresserad av hälsa och vill förstå din kropp och själ ? Vi förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk, vital och må känslomässigt bra.

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kropp och själ så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://www.hermansdal.com/webbshop

Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

Här kan du inspireras av våra tidigare blogginlägg om hälsa och den kinesiska medicinen

Här kan du lyssna på våra PODDINSPELNINGAR

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂

Hermansdalsbloggen

8 Replies to “Kinesmedicinsk örtskola, del 2; Timjan”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.