Varför tappar vi hår?


Energi & Arbete, Hälsa, Kinesisk Medicin, Kropp i balans, Okategoriserade / söndag, september 24th, 2017

Hej fina bloggläsare,

Både i vår feedback som vi fått i utkasten på vår bok, som nu åker iväg till tryckeriet vilken dag som helst, och i kommentarerna från inlägg, där vi haft exempel på patienter, har vi förstått att detta är något som är mycket uppskattat. Att få följa en persons resa mot läkning samt hur man ser på deras symtom ur ett kinesmedicinskt perspektiv gör det lättare att se hur en resa mot hälsa och välmående kan gå till.

 

Så idag bjuder vi på ett nytt exempel och hoppas det ska bringa er glädje och inspiration.

Maria är en kvinna på drygt 50 år som kontaktade oss i ett sista desperat försök att få hjälp. Det var iallafall så hon uttryckte det den kalla och vackra vinterdag som hon ringde. Här i Småland hade vi köldrekord för vintern, med -22 grader på termometern. Vi hade precis släppt ut hästarna som fått äta sin frukost inne och med fårskinnstofflor, ullväst och en varm kopp te, satt jag vid skrivbordet och gick igenom mail när telefonen ringde. Jag kan fortfarande minnas hennes röst när jag svarade i telefonen, en varm och vänlig röst mötte mitt öra med sin härliga norrländska dialekt.

Maria var uppvuxen i Norrland men kärleken hade tagit henne söderut och gjort att hon hamnat i en liten by i mitten av Småland. Hennes desperation berodde på att hon sedan början på december hade tappat mängder med hår, så hennes en gång så tjocka hårsvall var nu tunt och stripigt och kändes ”dött”. Hon tyckte att hon hade prövat det mesta, besökt sjukvården, gått till näringsterapeut, gjort hårmineralanalys och träffat homeopat. Inom sjukvården blev hon remitterad till en specialist på håravfall och sjukdomar i hårbotten, men det resulterade endast i att de sa till henne att kvinnligt håravfall drabbar en del kvinnor och det finns inget du kan göra eller påverka för att förhindra eller stoppa det.

Vi ska snart förklara hur man ser på håravfall ur ett kinesmedicinskt perspektiv där det har en helt logisk förklaring och självklart kan man göra något åt det, men det kräver så klart både engagemang och tid.

Under Marias första besök hos oss, gick vi igenom alla hennes symtom och eftersom allt är en helhet går vi även alltid igenom saker som kost, sömn, värk, menstruation/menopaus, svettningar, urinering, avföring, hur magen och matsmältning fungerar, känslor med mera. Alla människor är olika men genom att se helheten kan man också hitta lösningen som behövs för att kroppen ska återfå sin balans och hälsa igen.

Det visade sig att förutom håravfallet så hade Maria det senaste året börjat få värk i sina knän och ländrygg som kom och gick, men det blev alltid värre när det var kallt ute. I samband med att hon började tappa hår hade hon också börjat gå upp och kissa på nätterna ett par gånger, hennes stråle hade blivit svagare och hon upplevde det nästan som att hon var inkontinent ibland. Hon hade känt att hon de senaste åren blivit lättskrämd och senaste tiden hade hon börjat få katastroftankar om allt möjligt.

När vi backade bak i tiden visade det sig att hon ända sedan hon var liten kämpat med en viss övervikt och hur hon än försökte med olika dieter och träning så var vikten oförändrad. Hon upplever också att efter att hon fyllt 40 år inte har samma energi som förr, hon blir lätt trött,  har diarré till och från samt oroar sig mer för allt möjligt. För två år sedan drabbades hon av en kraftig lunginflammation med efterföljande förkylningsastma.

 

Hur ser man på det ur ett kinesmedicinskt perspektiv:

Håravfall, värk i knän och ländrygg, värre av kyla, natturinering, svag stråle, inkontinens, lättskrämd och katastroftankar: Alla dessa symtom hör till Vatten-elementet, vars organ är njurar och urinblåsa. Detta element manifesterar sig i vårt huvudhår och en svaghet eller brist här kan visa sig genom just håravfall. Dess känsla är rädsla vilket förklarar hennes lättskrämdhet och katastroftankarna. Som ni ser är det fler symtom förutom håravfallet som visar på att det finns en brist/svaghet i Marias vatten-element.

Övervikt, svårt att gå ner i vikt, energibrist, trötthet, diarré, oro: Detta är symtom som alla är kopplade till jord-elementet vars organ är mage och mjälte. Detta element ska omvandla maten vi äter till energi/qi och transportera den vidare ut i kroppen. Om vi har en brist här har vi lätt för att samla på oss fukt, och med fukt menar vi en vätska som inte hör hemma i kroppen och skapar obalans. Både övervikt, trötthet och ibland även diarré är tecken som visar på att det finns fukt i kroppen. Oro är den känsla som hör till jord-elementet och känslan i sig kan skapa en obalans på samma sätt som en obalans kan skapa oro. 

Lunginflammation, förkylningsastma: Dessa symtom hör till Metall-elementet vars organ är lunga och tjocktarm. 

Hur hänger då allt detta ihop?

Alla element påverkar varandra på olika sätt och inom kinesisk medicin ser man bland annat på elementen ur en moder-son relation, där modern ska nära sonen. Marias långvariga brist i hennes jord-element har gjort att det inte kunna nära metall-elementet som det ska och det i sin tur gjorde att det blev försvagat och hon drabbades av lunginflammationen med den efterföljande förkylningsastman. Metall-elementet i sin tur är ”moder” till vatten-elementet och när det blir svagt och inte kan nära sin ”son” blir även den försvagad och drabbas av brist.

 

Hitta balansen och läka kroppen

Maria fick behandling en gång i veckan under en månads tid. Därefter fortsatte hon att moxa två gånger i veckan enligt våra instruktioner. Hon fick örter som skulle balansera och stärka hennes jord-, metall- och vatten-element samt att hon ändrade sin kost på ett sådant sätt att hon hjälpte kroppen i sin läkning istället för att störa den.

Redan efter en vecka minskade håravfallet och efter tre veckor hade det upphört helt. Inkontinens-känslan försvann efter en månad och efter två månader gick hon inte längre upp och kissade på nätterna samt att strålen återfått sin styrka. Efter tre månader med örter och behandling hade diarrén upphört och hon hade gått ner 1,5 kg i vikt och upplevde att kroppen började känna sig lättare. Tröttheten och energibristen hade även den blivit bättre. Efter fem månader var hela hårbotten full med stubb och hon hade nu gått ner 3 kg och kände sig piggare än hon gjort på mycket länge. Hon upplevde även att förkylningsastman blivit bättre och hon behövde inte ta någon medicin alls vid sin förra förkylning. Maria åt örter och moxade i drygt ett år innan kroppen var balanserad och stark nog att klara sig på egen hand igen.

Kroppen är fantastisk på att läka och återfå balans bara vi ger den rätt verktyg, tid och tålamod.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.