Kinesisk medicin är så mycket mer än bara akupunktur…


Hälsa, Kinesisk Medicin, Kropp i balans, Nyckeln Till Hälsa / onsdag, november 8th, 2017

Hej alla fina bloggläsare

Visste du att den kinesiska medicinen är lika gammal som Indiens mer kända Ayurveda? Här i väst tror vi att akupunktur är det som är kinesisk medicin. Inget kunde vara mer fel. Visste ni till exempel att örtmedicin är den största och viktigaste delen i kinesmedicinen eller att YinYoga har sina rötter i Kina? 

Den kinesiska medicinen är så kraftfull i all sin enkelhet och i hur allt logiskt hänger ihop. Förstår man grunderna och lever efter dem så håller vi oss friska och vitala. Den kinesiska medicinens grundfundament är att man ska lära sig leva på ett sådant sätt att sjukdom inte uppstår…

Redan 300 år före Kristus nämns de fem elementen i texter och precis som Yin och Yang så är de en av grunderna i kinesisk medicin och används för att förstå och relatera till kropp och själ. De fem elementen har en mängd saker som hör till varje element, från naturen och årstiderna till organ, känslor och själ.

Trä

Träelementet ses som en general som planerar och dirigerar. Det står för vårt kreativa driv och vår förmåga att uttrycka oss själva samt vår motivation och vilja till att ”bli” något. Träelementet ger oss viljan att växa och är själva grunden till det mesta av vårt driv och våra önskningar.

Ilska är den känsla som hör till Trä-elementet vars färg är grön och årstid är vår. De organ som hör hit är lever och gallblåsa.

Eld

Vår ande och vårt uttryck finns i eld-elementet. Vår inre intuition, entusiasm, glädje, fantasi, optimism och kraft bor i hjärtat. Det är eld-elementet som ger oss förmågan att ha meningsfulla relationer, kunna älska och känna passion.

Inom den Kinesiska Medicinen, ser man hjärtat som en Kejsare som ska se till att balans och fred råder i vår kropp och själ. Det står för intelligens, andlighet och visdom.

Jord

Jordelementet ger oss förmågan att vara omtänksamma, balanserade och avslappnade. Det ser till att vi kan hålla oss jordade och tack vare det kunna känna att vi står stadigt även om det stormar runt oss och livet är ett kaos.

Grubbleri och oro är den känsla som enligt den kinesiska medicinen tillhör Jord-elementet, vars färg är gul och årstid sensommar.

De organ med funktioner som tillhör Jord-elementet är mage och mjälte. Deras största uppgift är att transformera allt vi äter och sedan transportera ut det som näring. När det fungerar som det ska tänker vi klart och har lätt för att koncentrera oss, så att idéer och handlingar kan födas och förverkligas.

Metall

Metallelementet står för våra nya idéer och det är här nya känslor föds och börjar anta en form. Man kan jämföra det med våra andetag, vid inandning föds våra nya känslor och idéer och vid utandningen släpper vi alla gamla idéer och känslor.

Sorg är den känsla som hör till metall, vars färg är vit och årstid är höst. De organ som hör hit är lunga och tjocktarm.

 

Vatten

Vattenelementet står för vår viljekraft som är vår inneboende kraft, beslutsamhet och vilja att lyckas med allt vi företar oss. Den står för vår vitalitet och uthållighet, innehåller vår essens och är vår energireserv.

Rädsla är den känsla som enligt den kinesiska medicinen hör till vatten-elementet, vars färg är svart och årstid vinter.

De organ och funktioner som hör till vatten-elementet är njurar och urinblåsa. Njurarna anses inom den kinesiska medicinen var grunden till att liv kan skapas och fortgå. I njurarna föds yin och yang och det är här all vår livsenergi finns lagrad.

 

Varma Kramar från Hermansdal

Tina & Annelie 

Vill du lära dig mer och förstå din kropp, samt få en bättre hälsa?

    VÅR BOK NYCKELN TILL HÄLSA ÄR HÄR 🙂  Nyfiken?

nyckelntillhalsa

Vi  förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk och vital. 

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kroppen så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://www.hermansdal.com/webbshop

Första upplagan är nu slutsåld. Vilken succé det blev !!!

Du kan redan nu förboka ditt exemplar från andra upplagan, leveranstid beräknas till i mitten av mars.

Beställ som vanligt så skickar vi din bok så fort den kommer rykande färsk från tryckeriet 🙂

Vi kommer endast kunna erbjuda de som förhandsbokar möjligheten att få boken signerad, ange i så fall detta vid din beställning. 

Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

 Här kan du inspireras av våra tidigare blogginlägg om hälsa och den kinesiska medicinen

Här kan du lyssna på våra PODDINSPELNINGAR

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

 Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂


Hermansdalsbloggen

 

16 Replies to “Kinesisk medicin är så mycket mer än bara akupunktur…”

 1. Är intresserad Men tyvärr hör jag så dåligt så jag kan inte lyssna på det som inspelas Men får väl läsa det ni skriver kram ha en fin helg ❤🌹

  1. All vår kunskap som vi delar med oss av finner du i våra blogginlägg även om du inte kan lyssna på poddinspelningarna 🙂
   Även vår maillkurs kommer vara i skriven form, så den hoppas vi ska bringa dig glädje.
   Ha en fin helg du med! Varma Kramar Annelie & Tina

 2. Kinesisk medicin och läkekonst och visdom har alltid varit intressant tycker jag. Tack för trevlig läsning ♡

  1. Vad kul att höra att du gillade läsningen 🙂 Ja den är fantastisk på så många sätt och vis 🙂

 3. HEJ och tack för ett intressant inlägg.
  Vivi hänvisade mig till er då jag känner att jag har obalans i min kropp och själ. Har en tung ryggsäck med min makes bortgång och flera unga familjemedlemmar som gått bort. Hittar inget liv igen och nu har jag dragit på mig ångest, vilket är fasansfullt. Går inte att förklara….
  Vad hade ni rekommenderat mig att göra? Har läkarkontakt och KBT.
  Tacksam för svar!

  Vänliga hälsningar
  Marie

  1. Hej Marie,
   Ja ångest är en fruktansvärd känsla. Du kommer finna många tips och råd i vår bok, Nyckeln till Hälsa, som utkommer den 1 december. Vårt tips är att du läser boken, du kommer få en helt ny bild av ditt mående. Många Kramar Tina & Annelie

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.