Tungan speglar hur kroppen mår


Hälsa, Kinesisk Medicin, Kropp i balans, Nyckeln Till Hälsa / lördag, april 7th, 2018

Hej fina du,

Äntligen är det våååååår 🙂 Nu har nästan all snö smält bort på Hermansdal och efter helgen kommer  snön att vara ett minne blott. I flera veckor har det kliat i kroppen för att vi vill sätta igång och vårstäda gården och i helgen är det dags. Nu på morgonen så seglade ”vårt” tranpar in och landade i en hage. Ingen vacker fågelsång men ett bombsäkert vårtecken.

Har du någon gång tänkt på hur din tunga ser ut? I den kinesiska medicinen använder man alltid tungan som ett verktyg i detektivarbetet för att se vilka obalanser som finns. Tungan ljuger nämligen aldrig utan speglar hur din kropp mår. I vårt arbetet med att behandla och hjälpa människor har vi sett otaliga tungor och man slutar aldrig att förundras över hur tydligt tungan talar om hur kroppen mår. Utseendet bekräftar symtom och ger oss avgörande ledtrådar för hur vi väljer att behandla och balansera kroppen.

Börja gärna observera din tunga, se hur den ser ut och vad den talar om för dig 🙂 Genom att observera din tungas färg, form och beläggning får du ledtrådar om hur du ska balansera och stärka din kropp. Tungan visar hur kroppen mår just nu och kan därför ibland ändra sig snabbt om du till exempel får huvudvärk eller har fått en förkylning. Det är viktigt att inte borsta eller skrapa bort tungans beläggning för beläggningen är en del av tungan och ger oss information. En kropp utan större obalanser har en tunga med frisk rosa färg, är lätt befuktad och har en tunn beläggning som på ett bra sätt smälter ihop med tungan. Du skall inte ha druckit kaffe eller ätit blåbär innan du undersöker din tunga det ger ett missvisande resultat.

Här är några exempel på vad tungan säger oss. I vår bok Nyckeln till Hälsa finns ett kapitel som handlar om diagnostisering och hur vi kan tyda kroppens signaler med bland annat tungdiagnostik. Vi kollar våra egna tungor i princip varje dag för att se hur det står till på insidan. Det gör att vi många gånger kan förhindra att både huvudvärk och förkylningar bryter ut.

Röd tunga – indikerar att det finns en hetta av något slag, som kan bero på att det till exempel finns ett överskott av hetta eller att det är en brist på yin.

Blek tunga – indikerar att det finns en brist på blod/yang.

Tandavtryck – är en indikation på att det finns en brist på qi

Avskalad beläggning – ger en indikation på att det finns en brist på qi och yin. Ibland är det bara fläckvis avskalad beläggning och då får man se vilket område som den den delen av tungan avspeglar.

Vit beläggning – visar på ett överskott av fukt, desto tjockare beläggning desto mer fukt.

Flera små sprickor över tungan – visar på att det finns en brist på yin.

Longitudinell spricka på mitten av tungan – visar på att det finns en brist på qi och yin i det område som sprickan finns i.

Svullen och tandavtryck –fukt

Varma  VårKramar från Hermansdal

Tina 

Vill du lära dig mer och förstå din kropp, samt få en bättre hälsa?

Är du intresserad av hälsa och vill förstå din kropp? Vi  förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk, vital och må känslomässigt bra.

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kropp och själ så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://www.hermansdal.com/webbshop

 Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

Här kan du lyssna på våra PODDINSPELNINGAR

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

 Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂


Hermansdalsbloggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.