Kinesmedicinsk örtskola, del 3; Nässla


Hälsa, Kinesisk Medicin, Kropp i balans, Läkeväxter, Nyckeln Till Hälsa / lördag, april 21st, 2018

Hej fina du 🙂

Efter två dagar med sommarvärme har växtligheten exploderat efter den kalla och långa vintern. Vårblommorna lyser underbart vackert i vitt, gult och blått. Men det är inte bara blommorna som tittar fram utan även vår fantastiska nässla har börjat komma upp ur jorden.

Nässlan är en riktig näringsbomb som är fylld med vitaminer, mineraler, spårämnen och aminosyror.

Dess innehåll av fytohormoner som liknar östrogen, kan ge stöd och lindring vid klimakteriebesvär.

 

NORDISK ÖRTMEDICIN & NÄSSLA

I den nordiska örtmedicinen har nässlan länge haft en självklar plats och varit en viktig läkeväxt. Den anses allmänt stärkande för hela kroppen och används ofta för att stärka immunförsvaret. Den stimulerar bildande av blod, stärker bindväv och slemhinnor samt förbättrar och stärker kvaliteten på naglar, hud och hår. Nässlan kan användas förebyggande vid olika hudproblem som eksem och akne. Den har en vätskedrivande effekt som gör den användbar vid både urinvägsinfektioner och ödem.

KINESISK ÖRTMEDICIN & NÄSSLA

I den kinesiska medicinen beskriver man alltid smak och qi hos en läkeväxt. Detta hjälper oss att veta vilka egenskaper växten har och vad den kan användas till. Nässlans smak och qi är salt, något kryddig, söt och sval.

Här kommer några exempel på när man använder nässla sett ur ett kinesmedicinskt perspektiv;

Leder ut fukt, främjar urinering och klargör hetta – Att den främjar urinering och leder ut fukt menas att nässlan är mycket effektiv vid behandling för de som har problem med ödem/vätskeansamlingar, problem med urinering/urinvägsbesvär så som svag stråle, blir akut kissnödig, brännande känsla vid urinering, kissar ofta, är kissnödig men när man ska kissa kommer bara några få droppar. Även övervikt och en känsla av att vara svullen är tecken på att man har fukt i kroppen och här är nässlan till hjälp för att bli av med fukten. Fukt kan även ge svullna och stela leder vilka kan bli hjälpta av nässlans goda egenskaper att transportera bort fukt från kroppen. Nässlans svala karaktär gör den bra på att minska hetta så som till exempel urinsten, inflammationer och eksem.

Driver ut vind-hetta och vind-fukt – Med detta menas att nässlan till exempel är mycket bra på att driva ut fukt som ger stela och värkande leder. När vinden är inblandad betyder det att värken kan vandra runt i olika leder och befinner sig inte alltid i samma led/leder hela tiden. Nässlans egenskaper gör den också användbar vid klåda i huden med exempelvis röda, torra utslag som kliar eller utslag som kliar och vätskar sig.

När och svalkar blodet – Symtom som visar på att man behöver nära och svalka blodet kan vara menstruation med stora blödningar, mellanblödningar, hostar/spottar blod, näsblod och blod i avföringen. Nässlans goda egenskaper för att nära och stärka blodet gör den även användbar vid symtom som visar på en brist på blod så som torrt och livlöst hår, torr hud, sköra naglar som lätt går av/skivar sig, sömnsvårigheter, trötthet/matthet och stela muskler.

Du kan läsa mer om blodet och dess funktion här; Naglar säger mer än du trorShen vår ande är förankrade i hjärta och blod

Du kan läsa mer om fukt/övervikt här; Ett VIKTigt inlägg

Den kinesiska medicinens lösningar på våra fysiska och känslomässiga problem kan tyckas så enkla att vi har svårt att förstå att de fungerar. Här är den kinesiska medicinen en verklig mästare. Förmodligen är det just det enkla och naturliga som gör att kroppen och känslorna förstår och får hjälp. Fler verktyg, tips, kunskap och information om hur du kan hjälpa dig själv hittar du här i bloggen och i vår bok Nyckeln till Hälsa.

Kinesmedicinsk örtskola, del 1: Rölleka

Kinesmedicinsk örtskola, del 2; Timjan

Varma Vårkramar från Hermansdal

Tina & Annelie

Vill du lära dig mer och förstå din kropp och själ , samt få en bättre hälsa?

FÖRSTA UPPLAGAN SÅLDE SLUT PÅ TVÅ MÅNADER NU ÄR ANDRA UPPLAGAN AV VÅR BOK NYCKELN TILL HÄLSA ÄR HÄR 🙂 Nyfiken du också ? Läs gärna recensionerna i vår webbshop.

Är du intresserad av hälsa och vill förstå din kropp och själ ? Vi förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk, vital och må känslomässigt bra.

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kropp och själ så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://www.hermansdal.com/webbshop

Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

Här kan du lyssna på våra PODDINSPELNINGAR

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂

Hermansdalsbloggen

2 Replies to “Kinesmedicinsk örtskola, del 3; Nässla”

  1. Hej,
   Det går bra att göra te, nässelsoppa och även mala ner och strö på mat 🙂
   Allt Gott
   Tina & Annelie

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.