Kropp och själ behöver en pålitlig trädgårdsmästare


Hälsa, Kinesisk Medicin, Kropp i balans, Nyckeln Till Hälsa / lördag, maj 12th, 2018

Hej fina du,

Om balansen mellan yin och yang är hälsa, där yin är kyla och yang hetta. Dessa är därmed de två viktigaste vågskålarna att hålla koll på för att vi skall må bra i kropp och själ.

Så enkel kan man göra den kinesiska medicinen. Balansen mellan hetta och kyla skapar den perfekta miljön i vår kropp. Det är lagom varmt för att saker skall cirkulera i ett perfekt tempo. Det är inte för hett så att det cirkulerar för fort och det är inte för kallt så att det cirkulerar för sakta. Det är lagom varmt så att det inte bildas fukt och lagom svalt så att vi inte torkar ut.

Man kan likna kroppen med en trädgård där vi vill skapa den perfekta växtmiljön för att så många vackra blommor och näringsrika grönsaker och goda frukter som möjligt skall växa och vi vill slippa ogräset. Insekterna trivs och hjälper till att mineralisera jorden och pollinera blommor, grönsaker, frukter och bär. För att det skall ske behöver vi ha en näringsrik jord som är lagom varm och fuktig. Har vi rubbat jordens balans och den är urlakad på näringsämnen drabbas den lättare av sjukdomar. Det sker för att vi inte gett den näring utan bara tagit eller ständigt rubbar dess balans.

Rättar vi inte till och reparerar de skador vi har åstadkommit så måste vi ständigt tillföra något utifrån för att det skall växa. Den är inte självgående längre. Den är så utarmad att den inte längre kan hålla fukten så vi måste ständigt vattna, den klarar inte av att hålla en bra temperatur så det blir för fuktigt eller för torrt.  Vi har rubbat den naturliga cykeln och den klarar inte längre av att komma tillrätta med problemen.

Vi kommer ständigt att behöva tillföra konstgödning och besprutning för att något skall växa överhuvudtaget och för att inte ogräset skall ta överhanden.

Skapar vi energi i kroppen på konstgjord väg, i form av socker-, kaffe- och energidryckskickar kommer vi att utarma jorden/kroppen ännu mer. Insekterna kommer att försvinna. Till slut är det bara ogräset som överlever och till sist växer inte ens det, då är jorden död.

Vi ser den kinesiska medicinen som den bästa trädgårdsmästaren som finns. Den där med supergröna fingrar som får allt den tar i att blomstra och kan väcka liv i vilken trädgård som helst och få den att prunka, surra av humlor och får alla andra fantastiska hjälpredor som maskar fjärilar och nyckelpigor att trivas på sitt arbete.

Det är faktiskt så enkelt eller svårt att ger vi kroppen det naturliga vi behöver så klarar den sig alldeles utmärkt. Det är när vi tar bort det naturliga som den inte fungerar längre och skavankerna till slut kommer. Så känn efter och ta reda på  vad som är naturligt för dig och vad din kropp behöver för att må så bra som möjligt.

Vi är alla blommor och behöver näring och vatten men vi har olika behov. En del är rosor och är känsliga för löss, en del är kaktusar och klarar sig utan vatten långa perioder men vi har alla vissa grundläggande behov. En del är starkare andra känsligare. Vi föds med olika förutsättningar och vi trivs i olika sammanhang. Vi behöver lära oss vad just vi behöver för att må så bra som möjligt.

Patientfall 

Stina, en kvinna i 40-års åldern, ringde mig en eftermiddag i mitten på augusti. Ett rejält åskoväder hade precis dragit förbi och skapat en fantastisk luft där trädgårdens alla dofter spelade tillsammans som den bästa symfoniorkestern. Vi hade ett långt och givande samtal där Stina berättade att hon sedan ett par år tillbaka lidit av en trötthet som aldrig blev bättre. Det spelade ingen roll hur mycket hon sov, hon vaknade nästan aldrig utvilad och de få gånger hon gjorde det var tröttheten tillbaka efter några timmar igen.

Hon kände sig ofta frusen och älskade när det var sol och värme. Sommaren var den tid på året då hon mådde bäst och tröttheten var något bättre. Men hon fasade för vintern då energin var obefintlig och hon frös hela tiden. Under vintern som varit hade hon även börjat gå upp i vikt och vad hon än försökte så gick hon inte ner i vikt. Hon hade försökt äta mer sallad och grönsaker, men det gav henne bara magvärk gjorde henne ännu tröttare och vågen rörde sig inte åt det håll hon önskade. Faktum är att den sakta men säkert fortsatte att öka.

Efter att jag förklarat för henne om balansen mellan yin (kyla) och yang (värme), blev det tydligt för henne att hennes vågskålar var i stor obalans. Det var för lite yang och för mycket yin. Att äta mat som är kall och ”rå” som sallader, gjorde bara att hennes vågskål med yin blev ännu större och yang ännu mindre. Stina fick istället rådet att börja äta tillagad mat, framförallt soppor och grytor med värmande ingredienser som bland annat lök, vitlök, timjan, chili, rosmarin med mera. Hon blev även ordinerad att ta en promenad varje dag i 30 min i det tempo som var lagom för henne och inte tröttade ut henne ännu mer.

När vi hördes för en ny telefonkonsultation i början på december berättade hon att hon mådde mycket bättre. Hon hade gått ner 6,5 kg i vikt och hon var inte längre lika trött. En annan skillnad var att hon inte heller var lika frusen som hon brukar vara när vi är på väg in i vinterårstiden. Hon blev ordinerad att fortsätta som hon hittills gjort samt att jag gav henne ytterligare tips för att stärka yang i kroppen.

Tecken på för mycket kyla:

  • Frusen
  • Trötthet
  • Viktuppgång, svårt att gå ner i vikt
  • Stela leder
  • Ogillar kallt väder föredrar värme

Tecken på för mycket hetta:

  • Vill dricka kallt
  • Stor törst
  • Viktnedgång, svårt att gå upp i vikt
  • Hyperaktivitet
  • Rödsprängda ögon

Hoppas du känner dig nyfiken, inspirerad och sugen på att utforska om du kan må ännu bättre med hjälp av vår älskade och berömda trädgårdsmästare, den kinesiska medicinen.  En trädgårdsmästare som kommer ge dig många nya verktyg för att göra din resa genom livet så bra som möjligt.

Fler verktyg, tips och kunskap om hur du kan hjälpa dig själv hittar du i vår bok Nyckeln till Hälsa.

Missa inte att anmäla dig till vår Saltmoxa-kurs den 1 juli!

Varmt välkommen till oss på Hermansdal för en spännande och

inspirerande dag i hälsans och den kinesiska medicinens tecken 🙂

Mer info om våra MOXA-KURSER hittar du här

Varma Vårkramar från Hermansdal

Tina & Annelie

Vill du lära dig mer och förstå din kropp och själ , samt få en bättre hälsa?

FÖRSTA UPPLAGAN SÅLDE SLUT PÅ TVÅ MÅNADER NU ÄR ANDRA UPPLAGAN AV VÅR BOK NYCKELN TILL HÄLSA ÄR HÄR 🙂 Nyfiken du också ? Läs gärna recensionerna i vår webbshop.

Är du intresserad av hälsa och vill förstå din kropp och själ ? Vi förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk, vital och må känslomässigt bra.

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kropp och själ så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://www.hermansdal.com/webbshop

Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂

Hermansdalsbloggen

One Reply to “Kropp och själ behöver en pålitlig trädgårdsmästare”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.