De fem smakerna som läker kropp och själ


Energi & Arbete, Hälsa, Kinesisk Medicin, Kropp i balans, Naturens energi..., Okategoriserade / lördag, maj 19th, 2018

Hej fina du 😊

Naturen har fullkomligt exploderat och här på Hermansdal har till och med midsommarblomsterna börjat blomma. En otroligt vacker tid där naturen bjuder både på det som är ätbart och sådant vi kan göra avkok (te) på. I den kinesiska medicinen ger man både mat och örter en smak, det gör att vi vet vilken typ av egenskaper maten/örten besitter och när vi vill använda eller undvika den.

När vi pratar smaker på mat i den kinesiska medicinen så är de alltid relaterade till sitt element. I lagom mängd stärker och balanserar de elementet och de organen som hör till. Äter man för mycket kan det skapa obalans och är man extremt sugen på till exempel salt eller sött är det en indikation på att det finns en obalans. En väl balanserad måltid innehåller alla smaker och gör att vi känner oss ”nöjda” och tillfreds efter måltiden utan att överäta. När man lär sig förstå sina obalanser och matens olika egenskaper kan man öka och minska på de olika smakerna för en mer individanpassad diet.

Är vi i obalans kan vi utveckla ett starkt behov av en speciell smak. Mjälten vill till exempel ha sött när den är svag medan ett par svaga njurarna vill ha salt. Det är kroppens sätt att tala om för oss vad vi behöver balansera. Men i vår kultur där salt och sött är överrepresenterat fyller vi det terapeutiska behovet fort och skapar lätt obalans istället. Precis som en obalans kan ge sug efter till exempel salt och sött, kan för mycket av en smak skapa en obalans. Det kan alltid gå åt båda hållen. Man kan säga att smaken aktiverar det organ som den tillhör men för mycket av det goda urholkar istället. Smaken säger också något om vad maten har för egenskaper och vilka organ som det när. Olika födoämnen kan ha en eller flera smaker och stärka ett eller flera element/organ.

DE FEM SMAKERNA

SALT – Tillhör vattenelementet och dess organ njurar och urinblåsa. Exempel på mat som har den salta smaken är alger, hirs, korn, kronärtskocka, krabba, miso och nässla.

SUR – Hör till träelementet och dess organ lever och gallblåsa. Exempel på mat som har den sura smaken är citron, nypon, mango, kiwi, jordgubbar och blåbär.

BITTER – Tillhör eldelementet och dess organ hjärta, tunntarm, pericard och trippelvärmare. Exempel på mat som har den bittra smaken är broccoli, blomkål, basilika, alfalfagroddar, citronskal, fläder och svart te.

SÖT – Hör till jordelementet och dess organ mage och mjälte. Exempel på mat som har den söta smaken är mango, svart te, rosmarin, potatis, morot och majrova.

KRYDDIG – Hör till metallelementet och dess organ lunga och tjocktarm. Exempel på mat som har den kryddiga smaken är kardemumma, kanel, kaffe, ingefära, gul lök och fläder.

Vi hoppas att vi med vårt skrivande och det vi delar med oss av väcker ditt

intresse för att du kan påverka din egen hälsa och själsliga mående.

Fler verktyg, tips och kunskap om hur du kan hjälpa dig själv

hittar du i vår bok Nyckeln till Hälsa.

Missa inte att anmäla dig till vår Saltmoxa-kurs den 1 juli (endast ett fåtal platser kvar)!

Varmt välkommen till oss på Hermansdal för en spännande och

inspirerande dag i hälsans och den kinesiska medicinens tecken 🙂

Mer info om våra MOXA-KURSER hittar du här

 

Varma kramar från Hermansdal

Tina & Annelie

Vill du lära dig mer och förstå din kropp och själ , samt få en bättre hälsa?

FÖRSTA UPPLAGAN SÅLDE SLUT PÅ TVÅ MÅNADER NU ÄR ANDRA UPPLAGAN AV VÅR BOK NYCKELN TILL HÄLSA ÄR HÄR 🙂 Nyfiken du också ? Läs gärna recensionerna i vår webbshop.

Är du intresserad av hälsa och vill förstå din kropp och själ ? Vi förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk, vital och må känslomässigt bra.

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kropp och själ så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://www.hermansdal.com/webbshop

Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂

Hermansdalsbloggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.