Shen – vår själ är förankrad i hjärta och blod


Kinesisk Medicin, Kropp i balans, Nyckeln Till Hälsa / lördag, juli 7th, 2018

Hej fina du 🙂

Högsommaren är här och naturen bjuder oss på en helt fantastisk sommar med sol, värme och ljuvliga kvällar. Vi firade in semester igår med en fantastisk kväll på Hoks Herrgård där Diggiloo-turnén gjorde ett besök. Duktiga artister, härlig musik, bästa sommarvädret, en magiskt vacker miljö och gemenskap med glada människor värmde både kropp, hjärta och själ 🙂 Nu är det är semestertider för många av oss och med det tid för återhämtning för kropp och själ. Även väckarklockan får en välbehövlig vila och vi kan låta kroppen följa sin egen cykel med sömn och vakenhet, vila och aktivitet.

Att vakna av sig själv utan väckarklockan och känna sig redo för en ny dag är långt i från alla förunnat och vi är tacksamma. Det blir så tydligt när vitaliteten i det fysiska systemet kommer tillbaka att man får lust och glädje igen. Kropp och själ får inspiration till att hitta nya mål och lusten att ta sig dit. Shen, vår själ hör till hjärtat och eld-elementet vars årstid är sommar och känsla är glädje. Sommaren är därmed även den absolut bästa tiden att stärka och ta hand om sitt eld-element. Att låta kroppen följa sin egen rytm, äta näringsrik mat samt umgås med människor och göra aktiviteter som fyller dig med glädje är alla saker som stärker och balanserar eld-elementet 🙂

Kinesiskt sett så behöver vi ha en stark Shen (ande) för att kunna hålla focus i livet och vara sanna mot oss själva och Shen är förankrad i blodet och hjärtat.

Den kinesiska medicinens syn på blod skiljer sig från den västerländska. I det västerländska sättet att se på blod är man mest intresserad av mikroskopiska förändringar, man räknar röda och vita blodkroppar och så vidare. Man har en ”teknisk” syn på kroppen som om den är en maskin.

I den kinesiska medicinen så ser man mer på hur blodet cirkulerar och om det klarar av att ge näring till alla delar i kroppen som det skall. Till exempel brist på blod (tomhet), hetta i blodet eller blodstagnation (som är en ansamling av blod i ett område som inte cirkulerar som det skall), är alla olika tillstånd hos blodet som skapar besvär och obalanser i hela vårt kroppsliga och själsliga system, där det själsliga är minst lika viktigt.

Shen vår själsliga del har sin förankring i blodet och kan genom det nå alla delar av kroppen. Att ha en blodbrist ur det kinesmedicinska perspektivet gör vår själ orolig, vi får bland annat sämre sömn och en mängd känslomässiga problem.

Shen är vårt allra innersta väsen och den universella livskraft som genomsyrar allt levande. Shen är en kombination av vad man inom den kinesiska medicinen kallar tidigare och senare himlen. Tidigare himlen avser de egenskaper vi för med oss från arv och tidigare liv, medan senare himlen avser det vi tillför under livets gång i form av mat, dryck, känslor med mera.

Shen bor i hjärtat och blodkärlen där den närs och får sin kraft av blodet. Shen är vårt medvetande, vår närvaro, våra mentala funktioner och mentala hälsa. Om hjärta och mai (meridianer och blodkärl) är fyllda med essenser, Blod och Qi så kan Shen förankra sig och balans uppstår.

Mat som stärker blod är bland annat; rödbeta, körsbär, avokado, dadlar, dinkel, aprikos, nässla och ägg. Du finner mer om hur du kan stärk och balansera blod, hjärta och eld-elementet i vår bok Nyckeln till Hälsa.

När blodet och hjärtat mår bra så vilar shen på natten när vi sover. Om det är brist på essenser, qi och blod kan obalans uppstå och visa sig som bland annat sömnproblem, emotionell instabilitet, hjärtklappning med mera.

När vi förstår det kinesiska sättet att tänka runt kropp och själ så blir det så logiskt och alla bitar faller på plats. Att kunna sova gott och kunna vila sinnet är oerhört viktigt för att vi skall må bra i både kropp och knopp och vi hoppas att det är precis det som du kommer att göra under sommarens ledighet.

Vi hoppas att vi med vårt skrivande och det vi delar med oss av väcker ditt

intresse för att du kan påverka din egen hälsa och själsliga mående.

Fler verktyg, tips och kunskap om hur du kan hjälpa dig själv

Här hittar du Nyckeln till Hälsa.

Mer info om våra MOXA-KURSER hittar du här

Varma kramar från Hermansdal

Tina 

Vill du lära dig mer och förstå din kropp och själ , samt få en bättre hälsa?

FÖRSTA UPPLAGAN SÅLDE SLUT PÅ TVÅ MÅNADER NU ÄR ANDRA UPPLAGAN AV VÅR BOK NYCKELN TILL HÄLSA ÄR HÄR 🙂 Nyfiken du också ? Läs gärna recensionerna i vår webbshop.

Är du intresserad av hälsa och vill förstå din kropp och själ ? Vi förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk, vital och må känslomässigt bra.

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kropp och själ så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://www.hermansdal.com/webbshop

Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂

Hermansdalsbloggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.