Varför tappar vi hår?


Hälsa, Kinesisk Medicin, Kropp i balans, Nyckeln Till Hälsa / lördag, augusti 25th, 2018

Hej fina bloggläsare,

Sensommaren är här och visst är det en härlig tid med morgonens svala och klara luft. Vi har hittills haft en frostnatt här på Hermansdal, men snart blir de fler. Det blir en slags härlig känsla och renhet när höstluften knackar på dörren. Sommaren har hittills bjudit på tre fantastiska kursdagar i saltmoxa med härliga deltagare och vi har två kursdagar kvar att se fram emot i september. Därefter blir det uppehåll i kurserna på Hermansdal tills i vår och vi kommer jobba på med att få klart vår webbaserade kurs i saltmoxa. Ni är många som efterfrågat den och vi jobbar på för fullt med den.

Idag vill vi bjuda på ett patientfall och hoppas det ska bringa er glädje och inspiration 🙂 

Maria är en kvinna på drygt 50 år som kontaktade oss i ett sista desperat försök att få hjälp. Det var iallafall så hon uttryckte det den kalla och vackra vinterdag som hon ringde. Här i Småland hade vi köldrekord för vintern, med -22 grader på termometern. Vi hade precis släppt ut hästarna som fått äta sin frukost inne och med fårskinnstofflor, ullväst och en varm kopp te, satt jag vid skrivbordet och gick igenom mail när telefonen ringde. Jag kan fortfarande minnas hennes röst när jag svarade i telefonen, en varm och vänlig röst mötte mitt öra med sin härliga norrländska dialekt.

Maria var uppvuxen i Norrland men kärleken hade tagit henne söderut och gjort att hon hamnat i en liten by i mitten av Småland. Hennes desperation berodde på att hon sedan början på december hade tappat mängder med hår, så hennes en gång så tjocka hårsvall var nu tunt och stripigt och kändes ”dött”. Hon tyckte att hon hade prövat det mesta, besökt sjukvården, gått till näringsterapeut, gjort hårmineralanalys och träffat homeopat. Inom sjukvården blev hon remitterad till en specialist på håravfall och sjukdomar i hårbotten, men det resulterade endast i att de sa till henne att kvinnligt håravfall drabbar en del kvinnor och det finns inget du kan göra eller påverka för att förhindra eller stoppa det.

Vi ska snart förklara hur man ser på håravfall ur ett kinesmedicinskt perspektiv där det har en helt logisk förklaring och självklart kan man göra något åt det, men det kräver såklart både engagemang och tid.

Under Marias första telefonkonsultation, gick vi igenom alla hennes symtom och eftersom allt är en helhet går vi även alltid igenom saker som kost, sömn, värk, menstruation/menopaus, svettningar, urinering, avföring, hur magen och matsmältning fungerar, känslor med mera. Alla människor är olika men genom att se helheten kan man också hitta lösningen som behövs för att kroppen ska återfå sin balans och hälsa igen.

Det visade sig att förutom håravfallet så hade Maria det senaste året börjat få värk i sina knän och ländrygg som kom och gick, men det blev alltid värre när det var kallt ute. I samband med att hon började tappa hår hade hon också börjat gå upp och kissa på nätterna ett par gånger, hennes stråle hade blivit svagare och hon upplevde det nästan som att hon var inkontinent ibland. Hon hade känt att hon de senaste åren blivit lättskrämd och senaste tiden hade hon börjat få katastroftankar om allt möjligt.

När vi backade bak i tiden visade det sig att hon ända sedan hon var liten kämpat med en viss övervikt och hur hon än försökte med olika dieter och träning så var vikten oförändrad. Hon upplever också att efter att hon fyllt 40 år inte har samma energi som förr, hon blir lätt trött,  har diarré till och från samt oroar sig mer för allt möjligt. För två år sedan drabbades hon av en kraftig lunginflammation med efterföljande förkylningsastma.

 

Hur ser man på det ur ett kinesmedicinskt perspektiv:

Håravfall, värk i knän och ländrygg, värre av kyla, natturinering, svag stråle, inkontinens, lättskrämd och katastroftankar: Alla dessa symtom hör till Vatten-elementet, vars organ är njurar och urinblåsa. Detta element manifesterar sig i vårt huvudhår och en svaghet eller brist här kan visa sig genom just håravfall. Dess känsla är rädsla vilket förklarar hennes lättskrämdhet och katastroftankarna. Som ni ser är det fler symtom förutom håravfallet som visar på att det finns en brist/svaghet i Marias vatten-element.

Övervikt, svårt att gå ner i vikt, energibrist, trötthet, diarré, oro: Detta är symtom som alla är kopplade till jord-elementet vars organ är mage och mjälte. Detta element ska omvandla maten vi äter till energi/qi och transportera den vidare ut i kroppen. Om vi har en brist här har vi lätt för att samla på oss fukt, och med fukt menar vi en vätska som inte hör hemma i kroppen och skapar obalans. Både övervikt, trötthet och ibland även diarré är tecken som visar på att det finns fukt i kroppen. Oro är den känsla som hör till jord-elementet och känslan i sig kan skapa en obalans på samma sätt som en obalans kan skapa oro. 

Lunginflammation, förkylningsastma: Dessa symtom hör till Metall-elementet vars organ är lunga och tjocktarm. 

Hur hänger då allt detta ihop?

Alla element påverkar varandra på olika sätt och inom kinesisk medicin ser man bland annat på elementen ur en moder-son relation, där modern ska nära sonen. Marias långvariga brist i hennes jord-element har gjort att det inte kunna nära metall-elementet som det ska och det i sin tur gjorde att det blev försvagat och hon drabbades av lunginflammationen med den efterföljande förkylningsastman. Metall-elementet i sin tur är ”moder” till vatten-elementet och när det blir svagt och inte kan nära sin ”son” blir även den försvagad och drabbas av brist.

Kunskap och verktyg om hur du kan kartlägga och balansera din kropp och dess obalanser

hittar du i vår bok – NYCKELN TILL HÄLSA 🙂

Hitta balansen och läka kroppen

Maria bokade tid för en telefonkonsultation, där vi gick igenom olika verktyg och mat som var bra för att stärka och balansera hennes jord-, metall- och vattenelement. Hon kom till Hermansdal en dag där vi visade henne hur hon skulle genomföra saltmoxa som hon sedan gjorde tre gånger i veckan enligt våra instruktioner.

Genom dessa tämligen enkla redskap och förändringar hjälpte hon kroppen att läka och återfå balans istället för att störa den och redan efter tre veckor minskade håravfallet och efter två månader hade det upphört helt. Inkontinens-känslan försvann efter en månad och efter två månader gick hon inte längre upp och kissade på nätterna samt att strålen återfått sin styrka. Efter tre månader hade diarrén upphört och hon hade gått ner 1,5 kg i vikt och upplevde att kroppen började känna sig lättare.

Tröttheten och energibristen hade även den blivit bättre. Efter fem månader var hela hårbotten full med stubb och hon hade nu gått ner 3 kg och kände sig piggare än hon gjort på mycket länge. Hon upplevde även att förkylningsastman blivit bättre och hon behövde inte ta någon medicin alls vid sin förra förkylning.

Kroppen är fantastisk på att läka och återfå balans bara vi ger den rätt verktyg, tid och tålamod.

Saltmoxabehandlingen som vi lär ut på våra kurser är ett fantastiskt redskap att använda för att bygga upp en inre styrka och hjälpa kropp och själ. Det är för att saltmoxan stärker vårt inre som vi ser yngre och vitalare ut efter en tids användande och våra fysiska och känslomässiga symtom på brist minskar.

Här kan du läsa mer om Saltmoxa: MOXA – Livets Eld – vad, hur, varför…

Här kan du läsa vad andra tycker om kursen: REFERENSER

Fantastiskt roligt att intresset är så stort för det vi delar med oss av och vi är glada för förtroendet  och att så många vågar prova något nytt för att må bra. Det finns några platser kvar den 16 September för den som är intresserad efter det blir det ingen mer kurs förrän i vår.

Vi hoppas att vi med vårt skrivande och det vi delar med oss av väcker ditt

intresse för att du kan påverka din egen hälsa och själsliga mående.

Fler verktyg, tips och kunskap om hur du kan hjälpa dig själv

hittar du i vår bok Nyckeln till Hälsa.

Missa inte att anmäla dig till någon av sommarens SALTMOXAKURSER

1 JULI (fullbokad) och 29 JULI (fullbokad)

19 AUGUSTI (Fullbokad)

9 September (fullbokad)

16 September( fullbokad)

Varmt välkommen till oss på Hermansdal för en spännande och

inspirerande dag i hälsans och den kinesiska medicinens tecken 🙂

Mer info och referenser om våra MOXA-KURSER hittar du här

Varma kramar från Hermansdal

Tina & Annelie

Vill du lära dig mer och förstå din kropp och själ , samt få en bättre hälsa?

FÖRSTA UPPLAGAN SÅLDE SLUT PÅ TVÅ MÅNADER NU ÄR ANDRA UPPLAGAN AV VÅR BOK NYCKELN TILL HÄLSA ÄR HÄR 🙂

Nyfiken du också ? Läs gärna recensionerna i vår webbshop.

Är du intresserad av hälsa och vill förstå din kropp och själ ?

Vi förmedlar kunskapen, klokheten, naturligheten och en skattkista av verktyg som finns i den kinesiska medicinen för att hålla sig frisk, vital och må känslomässigt bra.

Vi hjälper dig att analysera dina obalanser. Vi ger dig även den kunskap och de verktyg du behöver för att leva livet på ett hälsosamt sätt och balansera kropp och själ så långt det är möjligt i självhjälpsformat.

Den finns att beställa i vår webbshop http://www.hermansdal.com/webbshop

Sagt om Nyckeln till Hälsa :

” Vill tacka varmt för att ni gjort arbetet med boken, den är jätteinspirerande och lättbegriplig, även svärmor fann intresse. Innehåll och upplägg = toppen, Design = kärleksfull ”

” Måste bara säga vilken fantastisk bok! Både innehåll och utseende. Jag hoppas på en del två ”

” Ett stort TACK för en fantastisk bok som verkligen går in på allt för att få ett liv i balans den blir min nya bibel ”

Följ oss gärna på Facebook:

Hermansdal QiWell – Kinesisk Medicin & Healing

Hermansdal

Hermansdals EKO

Välkomna in på hemsidan:

www.hermansdal.com

Följ oss gärna på Blogkeen 🙂

Hermansdalsbloggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.